PRE-PRIMARY SCHOOL IN MOZAMBIQUE (COMPETITION) //  

​Project Type //

Architecture Competition

Chronology //

August 2019 - November 2019

Location // 

Xia Xia District, Mozambique

Team/Stakeholders // 

Nerea Amoros Elorduy (Creative Assemblages)

Tomà Berlanda (a studio.space)

Sunniva Viking (a studio.space)

Competition Host //

Archstorming

Description//

We conceive of the preschool Flor da Manha as a village in miniature where the experience of the children and caregivers is nurtured in a community environment. The design stems from the idea of maximizing the use of the buildings as perimeter fence, by creating one main safe and protected space for children inside the compound. The orientation of the buildings responds to the prevailing seasonal winds and monsoon rains, and the tropical sun angles. The main entrance is located on the East side, and the circulation under covered passageways profits from the moderate slope of the terrain allowing for universal access.

 

As a result of our experience with child friendly school building and early childhood development, we place emphasis on the organisation of the programme. This is divided in two parts. On the higher side of the plot (south), the multipurpose hall acts as a pivot for the sequence of adjoining classrooms and covered outdoor play areas. On the north are the kitchen and dining hall, administrative offices, and the wet areas.

 

The idea is to use architecture as an added educator. Multiple configurations and usages of the spaces contribute to create a stimulating and enriching environment for the children. Every classroom has a dedicated covered outdoor play area, and contains in its footprint enough opportunities to facilitate the work of the caregivers in nurturing growth.

 

To minimize the use of imported materials, the project is based on the use of Interlocking Stabilised Soil Blocks (ISSB). The load bearing structure is laid out in a 2m grid where reinforced blocks buttresses act as lateral and vertical framework.

The roof is conceived of using an overlapping IBR metal sheet fastened to metal RHS beams. Fenestration is achieved with metal frames and external louvers to provide shading and protection. Rainwater harvesting is channelled to an underground water tank connected with a solar powered pump.  Sewage is treated with a septic tank on the lower northern corner.

  • 001-facebook
  • 003-twitter
  • 002-instagram

© 2020 by Creative Assemblages